4
mrt
2020
0

Lezing in Friesland

Afgelopen woensdag mocht in het Friese Oranjewoud een lezing geven over Jelle Zijlstra, waarbij de sleutel tot zijn succesvolle loopbaan centraal stond. Ik was uitgenodigd door Piter van der Woude, secretaris van Probus ’87, die ik ken via zijn broer Siem van der Woude van Tresoar en wiens boek over de familie Zijlstra ik uitgebreid heb gebruikt voor het schrijven over de jeugd van Jelle.

Net als eerdere lezingen in Friesland, besteedde ik veel aandacht aan de Friese roots van Zijlstra: de sombere crisisjaren, Harlingen als stad “van winkeliers en werkloozen” en zijn kennismaking met het economisch denken via HBS-docent Engelbert van Hinte. Als zoon van vakbondsvoorman Nico van Hinte (1869-1932) speelde deze Engelbert een cruciale rol in Zijlstra’s keuze voor de studie economie. Zelf was deze HBS-docent bekend met de denkbeelden van vooraanstaande economen als David Ricardo en John Maynard Keynes. Als socialist in hart en nieren vroeg hij Zijlstra en zijn medescholieren op hun eindexamen naar de “hoofdgedeelten van het Plan van de Arbeid”.

Na de Friese roots besprak in mijn lezing de studiejaren in Rotterdam en gaf ik een impressie van Zijlstra’s ministerschap. Het verhaal eindigde in 1966 met het Jelle zal wel zien van Wim Kan. Al met al een prachtige middag met een ge├»nteresseerd en enthousiast gehoor!

Leave a Reply