11
dec
2020
0

De jaren zeventig als breekpunt

Autoloze zondag in verband met de oliecrisis, 4 november 1973. Fotograaf: Rob Mieremet, CC0

Enige tijd geleden publiceerde Historisch Tijdschrift Ex Tempore een artikel van mijn hand over de wijze waarop historici de jaren zeventig duiden in de historiografie. Door gebruik te maken van het perspectief van Jelle Zijlstra betoog ik dat deze periode moet worden gezien als een tijdperk van crisis en verandering. In toenemende mate spelen internationale ontwikkelingen een cruciale rol. De speelruimte van nationale overheden wordt steeds verder ingeperkt. Daarmee zijn de jaren zeventig een breekpunt na het economische eldorado vanaf 1945.

In die naoorlogse periode zorgden internationale afspraken juist voor stabiliteit en rust. Het internationale kapitaalverkeer werd ingeperkt, waarmee nationale beleidsautonomie werd gewonnen. Met de val van Bretton Woods in 1971, de oliecrisis van 1973 en steeds verdergaande  financiële globalisering wordt die speelruimte steeds kleiner. Daarmee vormen de jaren zeventig de opmaat voor de financieel-monetaire openheid en onzekerheid die de wereld van vandaag tekent.

 

Leave a Reply